Recepty z tekvičky

Tekvicománia pokračuje. No okrem ich vyrezávania na Halloween, ich taktiež môžeš použiť do tohto skvelého receptíku. Tekvica je jedna z najlepších zelenín, akú máme k dispozícii. Pomáha s trávením, posilňuje tvoju imunitu a obsahuje minimum kalórií, takže je skvelým pomocníkom pri chudnutí. Tak sa do toho pusťme! ?

Koláč z Hokkaido tekvice

Táto jesenná zelenina má málo kalórií a mnoho pozitív. Jedným z nich je množstvo vitamínov obsiahnutých v tejto oranžovej tekvičke. Hokkaido je vhodná aj pri detoxikácii, nakoľko prečisťuje organizmus od nežiaducich látok. Tak nezostáva nič iné iba sa pustiť do pečenia.

Čo budeme potrebovať?

Korpus:

  • 300 g pomletých ovsených vločiek alebo maslových sušienok
  • 1 lyžičku bezfosfátového prášku do pečiva
  • 100 g rozpusteného masla
  • ½ roztlačeného banánu
  • 3 vajíčka

Plnka:

  • 600 g tekvicového pyré
  • 250 g odtučneného jemného tvarohu
  • 2 vajcia
  • 50 g medu
  • štipku škorice, ovocie podľa chuti (černice, čučoriedky..)

Postup:

  1. Rúru si vyhrejeme na 200°. Zmiešame vločky, vajíčka, prášok do pečiva banán a roztopené maslo. Miesime rukou, cesto je lepkavejšie. Cesto rukou popritláčame na dno a okraje okrúhlej nádoby na pečenie, poprepichujeme vidličkou. Takto pripravený korpus dáme piecť na 10 minút do vyhriatej rúry.
  2. Na náplň si pripravíme pyré z tekvice a to tak, že ju prerežeme na polovicu, vyberieme semienka a aj so šupkou ju nakrájame na kocky a v malom množstve vody varíme do zmäknutia. Po uvarení vodu scedíme a tekvicu rozmixujeme. Do vychladnutého tekvicového pyré pridáme ostatné suroviny a poriadne premiešame.
  3. Tekvicovú hmotu vylejeme do upečeného korpusu a pečieme ďalších 50 minút.

Výživná tekvicová polievka

Začínajúcim chladnejším počasím je prirodzené, že už nemáme takú chuť na čerstvé šaláty, ktoré sú väčšinou studené. Preto hľadajme vhodnejšie alternatívy, ktoré nás príjemné zahrejú. Dúfam, že vás moja tekvicová polievka príjemné prehreje a dodá veľa energie.

Ingrediencie:

  • menšia hokkaido tekvica
  • 1 až 1,5 l vody
  • 100 g mrkvy
  • petržlenová vňať, 2 lístky šalvie, pažítka, ligurček, čerstvý zázvor
  • stredne veľká cibuľa

Ako budeme postupovať?

  1. Tekvicu i mrkvu si nakrájame na kocky. Tekvicu šúpať nemusíme. V hrnci si na rozpálenom kokosovom oleji osmahneme nakrájanú cibuľku, pridáme tekvicu, mrkvu a zalejeme vodou.
  2. Bylinky si nasekáme a pridáme do polievky. Zo zázvoru si odrežeme dva plátky, nasekáme ich a pridáme do polievky.
  3. Všetko varíme asi 10-20 minút, pokým tekvica nezmäkne. Keď je tekvica už mäkká rozmixujeme ju ponorným mixérom. TIP:Polievku môžeme podávať s nasekanou pažítkou a s lyžicou kyslej smotany.

Tekvicový puding

Či už si z neho budú  zdravé raňajky alebo si ho zvolíš ako chutný olovrant, tak či onak, nebudeš chápať, že z tekvice sa dá vykúzliť niečo také chutné a zdravé!

Čo potrebujeme na prípravu 2 porcií?

  • 1 menšiu maslovú tekvicu
  • 2 banány
  • Kakao, kokos, orechy

A aký bude postup:

  1. Tekvicu si ošúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Dáme ju variť tak, aby bola ponorená vo vode.
  2.  Keď je tekvička mäkká, rozmixujeme ju ponorným mixérom do hladka a pridáme banány. Mixujeme na hladký krém.
  3.  Do pohárov servírujeme kokos, tekvicový krém a do druhej časti tekvicového krému pridáme kakao. Po rozmiešaní dostaneme čokoládovú zmes. Ak nám je málo sladká, môžeme ochutiť troškou medu.
  4.  4. Na vrch dáme hrsť orechov. Nech vám chutí ?

Ultrarýchla zapekaná tekvica so syrom

A ďalší skvelý tekvicový recept. Ak si milovníčkou nivy, ako ja, musíš ho určite vyskúšať. Navyše, je maximálne jednoduchý, rýchly a výborný.

Suroviny:

  • 1 strednú maslovú tekvicu
  • 150 g nivy
  • 100 g strúhanej mozarelly
  • himalájska soľ, rozmarín, rímsky kmín, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej

Postup:

  1. Nakrájame tekvicu na malé kocky a vysypeme na plech. Primerane pokvapkáme olivovým olejom, nastrúhame na ňu cesnak, posypeme koreninami a premiešame.
  2. Dáme piecť na 15 minút pri 180 stupňoch.
  3. Vyberieme a navrch rovnomerne postrúhame syry. Dáme ďalej piecť na 5 minút. Podávame ešte teplé. ?

Plnená zapekaná špagetová tekvica

Výborné, zdravé jedlo ktoré zasýti a dodá telu množstvo vitamínov, bez zbytočne vysokého množstva sacharidov. Špagetová tekvica obsahuje vysoké množstvo betakaroténu – v 1 tekvici nájdete až 450% odporúčanej dennej dávky! 1 tekvica vám tiež dodá vitamín C, B, draslík, mangán, železo, vápnik, fosfor,  zinok a omega 3 a 6 mastné kyseliny. Ak vám jej jemne tekvicová chuť neprekáža, môže byť táto tekvica skvelou, nutrične bohatou náhradou za špagety. ?

Ingrediencie:

  • stredne veľká špagetová tekvica • 150 g kvalitnej šunky
  •  5 pl nízkotučnej kyslej smotany
  • 80 g strúhaného syra
  • čerstvá bazalka alebo oregano, cesnakové a čierne korenie, himalájska soľ, údená paprika

Postup:

  1. Tekvicu si prekrojíme pozdĺžne na polovicu a vydlabeme z nej semienka.
  2. Do zapekacej misy alebo hlbšieho pekáča nalejeme zhruba 2 cm vody,  položíme do nej obe polovice tekvice (vnútrom nadol) a prikryjeme alobalom. Tekvicu pečieme 45 minút na 200°.
  3. Po 45 minútach tekvicu vyberieme, otočíme a pomocou vidličky vnútro vyškrabeme na špagety, ktoré zmiešame s náplňou.
  4. Náplň si pripravíme zmiešaním všetkých surovín dohromady. Naplnenú tekvicu dáme zapiecť odkrytú ešte na 10-15 minút. Dobrú chuť! ?

 

 

Barbora
Barbora
Moje meno je Barbora Gamanová. Riadim sa heslom: Meníme životy k lepšiemu. RÝCHLO - ĽAHKO - EFEKTÍVNE. Prečítaj si o mne celý príbeh!
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.