Prečo sa vyhýbať nezdravému jedlu?

Hamburgery, hranolky, donutky – mám pokračovať? Áno, viem, už sa vám zbiehajú slinky, ale naozaj sú toto alternatívy vhodné pre vaše zdravie? Tieto jedlá nadobudli popularitu kozmickou rýchlosťou nielen pre svoju chuť, ale najmä preto, lebo boli lacnejšie ako zdravé potraviny. Okrem toho mali i lepšiu skladovateľnosť a boli oveľa ľahšie prístupné. Mnoho ľudí radšej zvolilo ľahšiu alternatívu – hamburger z „mekáču“, než si doma niečo zdravé uvariť. Avšak veci sa postupom času zmenili. Keď sa zdravé alternatívy stali prístupnejšie, nehovoriac o skvelej chuti ? Prečo teda stále mnoho ľudí holduje nezdravému jedlu?

Zrýchlené tempo života často neberie ohľad na správne stravovacie návyky. Výhovorky typu – „Je to jediná možnosť, ktorú časovo zvládam, aby som získal potrebnú dávku energie“. No ľudia si často neuvedomujú, aký majú nezdravé jedlá dopad na naše zdravie.

Pár dôvodov prečo si povedať „STOP“

  1. Rafinovaný cukor, glukózovo-fruktózový sirup

  • K najväčším problémom patrí to, že sa jedná o prázdne kalórie s vysokým glykemickým indexom. To znamená, že nedostanete do tela veci, ktoré sú nevyhnutné, no tých nepotrebných dostanete prebytok. Preto odporúčam, aby ste si začali čítať zloženie na zadnej strane produktov. Nakupovanie bude možno trochu zdĺhavejšie, ale vy urobíte oveľa viac pre vaše zdravie ako si myslíte. ?

 

  1. Umelé sladidlá

  • Jedná sa o chemické zlúčeniny, ktoré sú používané v doplnkoch výživy, žuvačkách, sladených nápojoch, ale aj rôznych výrobkoch, ktoré si kupujeme v lekárni! Prečo ich teda nenahradiť trstinovou melasou, trstinovým cukrom, či javorovým sirupom? ?

 

  1. Zdroj prázdnych kalórií bez výživy

 

  • Väčšina týchto potravín obsahuje nulovú výživovú hodnotu. V praxi to znamená, že si síce pochutíte, no vášmu zdraviu to neprospeje, zasýti vás to len na krátko a zbytočne len priberiete.
  1. Éčka – emulgátory, prídavné látky

 

  • Prídavné látky (aditíva) – konzervanty, farbivá, sladidlá a pod., hlavne zvýrazňujú chuť, farbu alebo predlžujú trvácnosť. Určite ste si ich už každý aspoň raz všimli pod medzinárodným označením „E“ spolu s trojmiestnym číselným kódom. Hoci niektoré éčka organizmu neškodia, iné spôsobujú pravý opak v podobe alergií, rakoviny a pod. Vo všeobecnosti by sme sa im mali radšej vyhýbať. ?

 

  1. Rastlinné oleje, margaríny

 

  • Všeobecne, rastlinné oleje obsahujú veľa polynenasýtených kyselín, ľahko zoxidujú a spôsobujú zápalové procesy. Tieto tuky sú vysoko rafinované a ich problém je v tom, že škodia a zároveň neposkytujú žiadnu hodnotu v podobe vitamínov a iných potrebných látok. Preto preferujte radšej maslo a bravčovú masť. Pokiaľ však chcete použiť rastlinné oleje, tak skutočne panenský za studena lisovaný olivový olej, kokosový olej, avokád o, orechy a semiačka.

 

 

  1. Hormóny, antibiotiká

  • Spomínané „rýchle potraviny“ sú častokrát balené s rôznymi druhmi chemikálií a antibiotikami, ktoré neprispievajú nášmu organizmu.
  1. Hrozba obezity

  • Často spojená s kontinentom za veľkou mlákou, no je čoraz ča stejšie i v našich končinách. Ochorenie, ktoré sa bohužiaľ nevyhýba ani deťom či dospievajúcej populácií. Významne zvyšuje riziko rôznych ochorení a komplikácií. Jej riešenie je väčšinou beh na dlhú trať, tak prečo sa jej radšej nevyhnúť? ?

 

  1. Riziko neplodnosti

  • Mnohé štúdie preukázali, že veľa mäsa používaného v týchto potravinách je zdrojom rastových hormónov. Ich výskumy naznačujú, že tieto hormóny skutočne môžu viesť k neplodnosti alebo minimálne poškodeniu génov.

▫ Čomu sa vyhýbať máme teda vyhýbať?

  • Predbalené občerstvenie – čipsy a pod.
  • Väčšina konzervovaných potravín, kvôli vysokému obsahu soli
  • Zmrazené hotové jedlá
  • Smažené jedlá
  • Raňajkové cereálie
  • fast-food všeobecne

▫ Akým spôsobom prejsť na zdravšie stravovanie?

V dnešnom svete musíme konzumovať, inak sa prežiť nedá. Nezdravé jedlá nás pritom sledujú na každom kroku. Všetko, čo do seba dáme, je buď liek alebo jed.

  1. Zo svojej skúsenosti môžem povedať, že alfou-omegou zdravého stravovania je, aby ste si väčšinou svojho jedla pripravovali doma. Len tak viete, čo naozaj skonzumujete. Týmto spôsobom odstránite napríklad spomínané margaríny, ktoré nahradíte zdravším olivovým olejom.
  2. Zredukujte cukor a soľ. Príliš veľa cukru spôsobuje výkyvy energie a napomáha vzniku cukrovky. Naopak veľa soli spôsobuje vysoký krvný tlak a srdcové ochorenia.
  3. Môžete si vytvoriť zoznam výrobkov, ktoré v prípade potreby poskytnú vášmu telu rýchlu dávku energie počas dňa a zároveň prinesú živiny, zlepšia vašu náladu. Môže ísť o orechy, sušené ovocie, čerstvé ovocie a zeleninu, ale aj domáce sendviče alebo šaláty.
  4. Viac zdravých sacharidov a celozrnných výrobkov. Celozrnné potraviny, strukoviny nás zasýtia na dlhú dobu.
  5. Zamerajte sa na zdravé tuky v podobe avokáda, lososa, sóje, orechov a pod.
  6. Zapojte do jedálnička viac ovocia a zeleniny. Sú málo kalorické a majú veľa vitamínov a minerálov. Odporúčaná denná dávka je 5 porcií, či už samotných alebo súčasť iného jedla. Tak hor sa do toho!

Odporúčania na záver:

V dnešnej dobe máme veľa možností, ak sa chceme stravovať zdravo. Najmä v mestách nájdeme mnoho reštaurácií so zdravou výživou, bio obchody alebo si môžete skočiť na výživné smoothie alebo ovocnú, či zeleninovú šťavu. ?

Nevieš ako schudnúť ? Chceš konečne a natrvalo zmeniť svoje telo ? Ja sama som zhodila 43 kíl, viem ako sa cítiš ! čítaj viac… 

Svoj jedálniček na mieru si môžeš objednať tu .

Barbora
Barbora
Moje meno je Barbora Gamanová. Riadim sa heslom: Meníme životy k lepšiemu. RÝCHLO - ĽAHKO - EFEKTÍVNE. Prečítaj si o mne celý príbeh!
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.