Warning: Use of undefined constant minor - assumed 'minor' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /data/e/0/e0097306-aa70-4a4b-9673-32cb2968cb20/chudnutie-zdravastrava.sk/web/wp-config.php on line 7
Prečo jesť ryby ? - Barbora Gamanová

Prečo jesť ryby ?

Ryby by na jedálnom lístku nemali chýbať, pretože nie nadarmo patria medzi najzdravšie jedlá na svete. Sú doslova plné dôležitých živín. A hlavne neobsahujú až tak veľa tuku. Navyše ich tuk neobsahuje príliš veľa nasýtených mastných kyselín, bohaté sú najmä na esenciálne omega „trojky“, dôležité pre naše telo a mozog.

Poďme sa pozrieť na zopár vedecky podložených dôvodov, prečo sa im nevyhýbať:

  1. Obsahujú veľké množstvo živín, ktoré ľudia neprijímajú v dostatočnom množstve
  • Vo všeobecnosti je známe, že konzumácia akéhokoľvek druhu rýb je nášmu zdraviu prospešná. Obsahujú totiž vysoké koncentrácie živín, ktorým nedostatkom trpí väčšina ľudí. Ide napríklad o vysoko kvalitné bielkoviny, jód a vitamín D.
  1. Najzdravšie sú práve tie „tučnejšie“
  • Niektoré druhy rýb sú však lepšie ako tie ostatné, pričom za najzdravšie sú považované takzvané tučné ryby. No nemusíte sa obávať. Hovorí sa im tučné, len preto, že obsahujú veľké množstvo živín odvodených od tukov. Medzi ne patrí napríklad losos, pstruh, sardinky, tuniak či makrela. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré znižujú riziko vzniku mnohých ochorení.
  1. Správny vývoj a rast organizmu
  • Ryby obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre správny vývoj organizmu. Dôležitá je najmä DHA – kyselina dokozahexaénová, ktorá je dôležitá pre správny vývoj mozgu a očí vyvíjajúceho sa plodu. Preto lekári často odporúčajú tehotným a dojčiacim ženám, aby ich prijímali dostatok.
  1. Ryby môžu v starobe chrániť váš zrak
  • Výsledky jednej štúdie potvrdili, že pravidelná konzumácia rýb viedla k zníženiu rizika vekom podmienenej makulárnej degenerácie (strata centrálneho videnia), najmä u žien.
  1. Ryby môžu byť dobrou prevenciou astmy u detí
  • Astma je pomerne časté ochorenie, ktoré je charakterizované chronickým zápalom dýchacích ciest. Bohužiaľ v posledných desaťročiach početnosť astmy značne rastie. No podľa odborných štúdií, pravidelná konzumácia rýb u detí znižuje riziko astmy až o 30%.
  1. Ryby sú kvalitným zdrojom vitamínu D
  • Tento dôležitý vitamín v tele funguje ako steroidný hormón a takmer polovica ľudí trpí jeho nedostatkom. Ryby a rybie produkty sú zďaleka najlepšími potravinovými zdrojmi tohto vitamínu. Najväčšie množstvo nájdeme v tučných rybách ako napríklad losos, či sleď. Jedna porcia (100 g) obsahuje takmer 100% odporúčanej dennej dávky. Ak teda nechodíte príliš na slnko, alebo najmä v zimných mesiacoch, kedy je ho nedostatok, rozhodne by ste mali siahnuť po adekvátnom zdroji tohto vitamínu.
  1. Zníženie rizika vzniku autoimunitných ochorení, vrátane diabetes prvého typu
  • Autoimunitné ochorenia vznikajú, keď imunitný systém začne ničiť zdravé tkanivá a bunky ľudského tela. Klasickým prípadom je cukrovka I. typu, pri ktorom imunitný systém napáda bunky pankreasu, ktoré produkujú inzulín. Štúdie potvrdzujú, že konzumácia omega-3 mastných kyselín alebo rybieho oleja vedie k zníženiu rizika vzniku cukrovky u detí a taktiež vzniku autoimunitných ochorení u dospelých.
  1. Zlepšujú kvalitu spánku
  • Výskyt porúch spánku sa v posledných rokoch celosvetovo zvyšuje. Dôvodov je veľmi veľa – napríklad aj, že sme príliš vystavovaní modrému svetlu z obrazoviek. No niektorí odborníci sa domnievajú, že vyšší príjem vitamínu D, ktorý ryby obsahujú, môžu zlepšiť kvalitu spánku.
  1. Ryby sú chutné a zdravo sa pripravujú
  • Síce to nemá s prínosom pre zdravie moc spoločné, no tento fakt je veľmi dôležitý. A práve z tohto dôvodu by malo byť relatívne jednoduché ich zaradiť do jedálnička.

Moje tipy: ?

Pokiaľ ide o konzumáciu rýb, tak je dobré vedieť, že aj spôsob úpravy rozhoduje o tom, do akej miery bude pokrm zdraviu prospešný. Preto neodporúčam ryby vyprážať ani ich jesť s veľkými porciami vysoko energetických príloh a pochutín, ako sú napríklad vysmážané hranolčeky, tatárska omáčka a pod. Také jedlo totiž bude energetickou bombou, a to aj napriek tomu, že samotná ryba až tak veľa tuku neobsahuje. Ako vhodnejšie spôsoby prípravy odporúčam dusenie, pečenie alebo správny spôsob grilovania. Ryby by sme mali jesť aspoň dvakrát do týždňa, ale pokojne môžu byť na vašom jedálnom lístku aj štyri-päťkrát. A ak je to možné snažte sa kupovať ryby, ktoré boli chytené v prírode a nie chované v rybích farmách. Tie sú totiž často kontaminované škodlivými látkami.

Nevieš ako schudnúť ? Chceš konečne a natrvalo zmeniť svoje telo ? Ja sama som zhodila 43 kíl, viem ako sa cítiš ! čítaj viac… 

Svoj jedálniček na mieru si môžeš objednať tu .

Barbora
Barbora
Moje meno je Barbora Gamanová. Riadim sa heslom: Meníme životy k lepšiemu. RÝCHLO - ĽAHKO - EFEKTÍVNE. Prečítaj si o mne celý príbeh!
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.