O čo ide pri alergií na potraviny?
Jav, ktorý sa nazýva alergia alebo precitlivenosť, sa v súčasnej spoločnosti vyskytuje stále častejšie. Aké sú teda prejavy a príznaky alergie na potraviny?
Alergia predstavuje nadmernú reakciu imunity na cudzorodú bielkovinu, teda bielkovinu nepochádzajúcu z vlastného organizmu. Z toho je zrejmé , že alergia sa môže vyvinúť na akúkoľvek látku obsahujúcu bielkovinu. V reálnom svete však alergia vzniká hlavne na bielkoviny, s ktorými dochádzame do kontaktu už niekoľko generácií.
Potravinové alergie sa vyskytujú predovšetkým u potravín, ktoré predstavujú základ, tvoria hlavnú časť našej stravy. Alergia ako taká nezávisí na potravine, ale je dôsledkom poruchy našej imunity. Imunita podlieha centrálnej nervovej sústave, čiže problém leží v mozgu.
Náš mozog je ovplyvňovaný psychologicky. Všeobecne javy útočiace na našu psychiku nazývame stres. Tento faktor je podstatný, ale nie je jediný. Ďalším faktorom je znečistené životné prostredie a tretím faktorom prostredie v ktorom sa vyvíja plod, teda telo matky. To je spojené ako so stresom, tak so životným prostredím a životným štýlom, spôsobom liečenia a ďalšími faktormi. Napr. používanie chemických liekov, antibiotík, systémom stravovania atď. Zmeny v riadení imunity majú za následok vznik prehnanej reakcie na cudzie bielkoviny, teda reakciu, ktorá nie je funkčná a je neobvyklá.
Príznaky a prejavy alergie na potraviny
Každá nepríjemná reakcia po požití niektorých potravín nemusí hneď znamenať potravinovú alergiu. Vo veľa prípadoch sa jedná len o potravinovú intoleranciu alebo dokonca iba o averziu. Rozdiel spočíva v tom , že pri alergickej reakcii dochádza k reakcii veľmi rýchlo po požití potraviny a reakcia zahŕňa aj imunitný systém.
Príznaky potravinovej intolerancie sa tvoria dlhšiu dobu, nezapája sa pri nich imunitný systém a vo väčšine prípadov sa prejavujú nafukovaním, hnačkami alebo zápchou. Dobrým príkladom je laktózová intolerancia, kedy niektorým ľuďom chýba tráviaci enzým laktóza, ktorý štiepi mliečny cukor laktózu.
Najčastejšie potravinové alergény
Medzi najčastejšie potravinové alergény, vyvolávajúce vyše 90 % všetkých potravinových alergií, patrí takzvaná veľká osmička alergénov. Patria sem proteíny:
Väčšina detí s alergiou na kravské mlieko, vajce, sóju a pšenicu, z takejto alergie vyrastie – dôjde u nich k navodeniu tolerancie. Alergia na arašidy a tzv. plody mora však väčšinou pretrváva po celý život.
Prejavy potravinovej alergie
Koža očervenie, vznikne žihľavka, opuch kože. Pri postihnutí dýchacích ciest nastane:
Alergia v zažívacom trakte sa môže prejaviť:
Nevieš ako schudnúť ? Chceš konečne a natrvalo zmeniť svoje telo ? Ja sama som zhodila 43 kíl, viem ako sa cítiš ! čítaj viac…
Svoj jedálniček na mieru si môžeš objednať tu .