Potravinové alergie

O čo ide pri alergií na potraviny?

Jav, ktorý sa nazýva alergia alebo precitlivenosť, sa v súčasnej spoločnosti  vyskytuje stále častejšie. Aké sú teda prejavy a príznaky alergie na potraviny?

Alergia predstavuje nadmernú reakciu imunity na cudzorodú bielkovinu, teda bielkovinu nepochádzajúcu z vlastného organizmu. Z toho je zrejmé , že alergia sa môže vyvinúť na akúkoľvek látku obsahujúcu bielkovinu. V reálnom svete však alergia vzniká hlavne na bielkoviny, s ktorými dochádzame do kontaktu už niekoľko generácií.

Potravinové alergie sa vyskytujú predovšetkým u potravín, ktoré predstavujú základ, tvoria hlavnú časť našej stravy. Alergia ako taká nezávisí na potravine, ale je dôsledkom poruchy našej imunity. Imunita podlieha centrálnej nervovej sústave, čiže problém leží v mozgu.

Náš mozog je ovplyvňovaný psychologicky. Všeobecne javy útočiace na našu psychiku nazývame stres. Tento faktor je podstatný, ale nie je jediný. Ďalším faktorom je znečistené životné prostredie a tretím faktorom prostredie v ktorom sa vyvíja plod, teda telo matky. To je spojené ako so stresom, tak so životným prostredím a životným štýlom, spôsobom liečenia a ďalšími faktormi. Napr. používanie chemických liekov, antibiotík, systémom stravovania atď. Zmeny v riadení imunity majú za následok vznik prehnanej reakcie na cudzie bielkoviny, teda reakciu, ktorá nie je funkčná a je neobvyklá.

Príznaky a prejavy alergie na potraviny

Každá nepríjemná reakcia po požití niektorých potravín nemusí hneď znamenať potravinovú alergiu. Vo veľa prípadoch sa jedná len o potravinovú intoleranciu alebo dokonca iba o averziu. Rozdiel spočíva v tom , že pri alergickej reakcii dochádza k reakcii veľmi rýchlo po požití potraviny a reakcia zahŕňa aj imunitný systém.

Príznaky potravinovej intolerancie sa tvoria dlhšiu dobu, nezapája sa pri nich imunitný systém a vo väčšine prípadov sa prejavujú nafukovaním, hnačkami alebo zápchou. Dobrým príkladom je laktózová intolerancia, kedy niektorým ľuďom chýba tráviaci enzým laktóza, ktorý štiepi mliečny cukor laktózu.

Najčastejšie potravinové alergény

Medzi najčastejšie potravinové alergény, vyvolávajúce vyše 90 % všetkých potravinových alergií, patrí takzvaná veľká osmička alergénov. Patria sem proteíny:

  • kravského mlieka, vajíčka, arašidov, pšenice, sóje, rýb, kôrovcov a mäkkýšov, orechov (mandle, vlašské orechy, pekanové orechy, lieskové orechy atď.)

 

Môžeme z alergie „vyrásť“?

Väčšina detí s alergiou na kravské mlieko, vajce, sóju a pšenicu, z takejto alergie vyrastie – dôjde u nich k navodeniu tolerancie. Alergia na arašidy a tzv. plody mora však väčšinou pretrváva po celý život.

 

Prejavy potravinovej alergie

Koža očervenie, vznikne žihľavkaopuch kože. Pri postihnutí dýchacích ciest nastane:

  • svrbenie pier a ústnej dutiny, opuch jazyka a hlasiviek, obštrukcia hrtana, astma, senná nádcha, ťažkosti s dýchaním.

Alergia v zažívacom trakte sa môže prejaviť:

  • zvracaním, zápalom žalúdočnej sliznice, hnačkou a akútnymi bolesťami brucha.

 

Čo robiť v prípade anafylaktickej reakcie?

  • Pacienti so závažnou potravinovou alergiou, by vždy mali mať pri sebe autoinjekčný epinefrín. Anafylaktická reakcia sa môže prejavovaťťažkosťami s dýchanímzmätenosťou, stratou vedomia. V prípade takýchto príznakov (po konzumácii jedla), je nutné ihneď aplikovať epinefrín do stehenného svalu, a volať odbornú zdravotnú pomoc (bez čakania na zlepšenie zdravotného stavu).

Prevencia alergie

  • Mnohé štúdie potvrdili preventívny účinok dojčeniana vznik alergií, pretože látky obsiahnuté v materskom mlieku pomáhajú kolonizovať tráviaci trakt dieťaťa mikrobiálnou flórou, a urýchľujú tiež dozrievanie sliznice tráviaceho traktu.
  • V minulosti presadzované oneskorené pridávanie rizikových potravíndo jedálnička detí, sa ukázalo ako nesprávne. Vhodné je pridávanie tuhej a polotuhej stravy – už v 4 – 6 mesiaci života dieťaťa.

Dôležitá je úprava jedla

  • Alergény obsiahnuté v jedle sú obvykle stabilné voči tepelnej úprave. Výnimkou sú však skrížene reagujúce alergény pri syndróme peľ – potravina.
  • Tieto alergény (prítomné najmä v ovocí a zelenine) spôsobujú alergické reakcie u ľudí, ktorí sú senzibilizovaní na peľ.Prejavy nastávajú najmä po požití potravy v surovom stave, tepelná úprava alergénnosť obvykle zníži.
  • Takisto tolerancia prevareného mliekavajec v pečených potravinách je výrazne vyššia, oproti ich konzumácii v surovom stave.
  • Naopak, opekanie arašidov (pri vysokých teplotách) zvyšuje alergénne schopnosti arašidových proteínov, čo je príčinou vysokého výskytu tejto alergie v Číne.

Pozor na skryté alergény

  • Skryté alergény sa môžu nachádzať v balených potravinách, ktoré ich na etikete nedeklarujú,alebo ich prítomnosť v potrave nie je známa.
  • Ide napríklad o pšenicu, ktorá sa pridáva: do škrobuorieškyzmrzlinesóju hamburgerochželatínu vyrobenú z morských rýb, alebo vlčí bôb, pridávaný do múky.
  • Konzumácia aj malého množstva jedla – zo zvyškov na kuchárskom náčiní v prevádzkach výroby – môže spôsobiť život ohrozujúce reakcie.

Nevieš ako schudnúť ? Chceš konečne a natrvalo zmeniť svoje telo ? Ja sama som zhodila 43 kíl, viem ako sa cítiš ! čítaj viac… 

Svoj jedálniček na mieru si môžeš objednať tu .

 

Barbora
Barbora
Moje meno je Barbora Gamanová. Riadim sa heslom: Meníme životy k lepšiemu. RÝCHLO - ĽAHKO - EFEKTÍVNE. Prečítaj si o mne celý príbeh!
Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.