Zaslúžený oddych na gauči a pravidelné pochutnávanie si na sladkých špecialitách si môže vypýtať nepríjemnú daň v podobe kíl navyše alebo podráždeného žalúdka. Ak sa niečo podobné stalo aj vám, mám pre vás niekoľko tipov na zdravé potraviny, ktoré vám pomôžu čo najskôr sa vrátiť do vášho zvyčajného módu.
Vhodne zvolený mix potravín vám môže pomôcť rýchlejšie schudnúť a vyliečiť vaše zažívacie problémy. Ak ste odhodlaní zlepšiť svoje stravovacie návyky, tu je abecedný zoznam 13 potravín, ktoré si v roku 2018 určite pripíšte na svoj nákupný zoznam:
Avokádo je exotické hnedozelené ovocie hruškovitého tvaru. Okrem toho, že je neskutočne výživné na dobré tuky a nenasýtené mastné kyseliny, nájdete v ňom aj vitamíny K, C, B5, B6 a E.
Okrem iného, 100 gramov avokáda obsahuje 12 % dennej odporúčanej dávky draslíka a 27 % dennej odporúčanej dávky vlákniny. A tá je prospešná najmä pri regulácii metabolizmu, ktorý vám pomáha pri chudnutí.
Brokolica je doslova nabitá dávkou antioxidantov, vitamínov a minerálov. Zo všetkých treba spomenúť kalcium, magnézium, zinok a fosfor. Magnézium a vitamíny, ktoré sa v nej nachádzajú, bojujú proti prekyslenému žalúdku.
Okrem toho brokolica uľahčuje tráveniu a vstrebávaniu živín v žalúdku a má protizápalové a upokojujúce účinky.
Chia sú drobné čierne semienka pôvodom z Južnej Ameriky. Ich blahodarné účinky na ľudské telo poznali už starovekí Mayovia a Aztéci.
Chia obsahujú také dôležité minerály, ako sú magnézium, mangán, fosfor a kalcium. Tie sú prospešné najmä pre rast pevných kostí a svalov. Taktiež v nich nájdete dávku omega-3 nenasýtených mastných kyselín a dôležitú vlákninu.
Určite ste už počuli o výnimočných vlastnostiach čučoriedky. Najznámejším je tvrdenie, že tieto bobule obsahujú účinné antioxidanty, ktoré bojujú proti rakovinotvorným voľným radikálom.
Vo vašom “posviatočnom” móde je však dôležitý iný benefit. A to ten, že čučoriedky majú silné protizápalové účinky pri podráždenom žalúdku a naviac redukujú brušný tuk. Dokonalé ovocie, čo poviete?
Okrem skvelej chuti v sebe gaštany ukrývajú silu upravovať krvný tlak a posilňovať imunitný systém.Gaštany obsahujú naozaj veľa vlákniny, ktorá pomáha pri peristaltických pohyboch čreva a zabraňuje tak nepohodliu zo zápchy a zápalu tráviaceho ústrojenstva.
Himalájsku soľ môžete spoznať aj podľa jej zafarbenia, je totiž ružová. Ťaží sa v Pakistane a u nás ju bežne kúpite v potravinách alebo v bio obchode.
Tak ako obyčajná soľ, aj táto je bohatá na sodík a jód a ďalších 84 minerálnych látok. Denné užívanie himalájskej soli vyvažuje pH žalúdka, podporuje tvorbu tráviacich tekutín v pečeni a pankrease, reguluje metabolizmus a navodzuje kyselinovo-alkalickú rovnováhu v tele.
V našich končinách nie veľmi populárna listová zelenina, avšak zelenina s vysokou výživovou hodnotou. Dá sa servírovať hneď na niekoľko spôsobov. Môžete ho jesť surový, varený, pečený alebo sušený.
Ako jedna z mála zelenín je bohatým zdrojom vitamínu K a vitamínu A. Zaraďte kel do vášho jedálnička ak diétujete. Má vysoký obsah vlákniny a taktiež znižuje zlý cholesterol v krvi.
Podobne ako chia semienka, aj mak obsahuje mnoho prospešných vitamínov a minerálov. Je bohatý na vitamíny skupiny B, zinok a znižuje zlý cholesterol v krvi.
Okrem toho, že jeho konzumáciou upokojíte svoje nervy, môžete s ním zabojovať aj proti nespavosti a osteoporóze a pomôcť si pri vašom novoročnom chudnutí, pretože obsahuje veľa prospešnej vlákniny.
Účinky mletej papriky na ľudský organizmus sú známe už oddávna. Paprika má vysoký podiel antioxidantov, pôsobí protizápalovo, bojuje proti autoimunitným ochoreniam celého tela, je dobrá na zrak a reguluje hladinu cukru v krvi.
Kapsaicín, ktorý spôsobuje pálivosť papriky, sa medzi nadšencami považuje za prírodné analgetikum. U milovníkov môže dokonca pocit pálenia vyvrcholiť uvoľnením endorfínov a následným pocitom šťastia.
Quinoa je typ obilniny s vysokým obsahom proteínov a vlákniny. Často sa označuje za “matku všetkých obilovín” a je bohatá na mangán, magnézium, kyselinu listovú, meď, železo, zinok a draslík. Neobsahuje lepok, a preto je veľmi vhodná pri diéte, napríklad ako dočasná náhrada výrobkov z pšenice.
Aj vám sa niekedy chuť šalátu v reštaurácii zdá až zvláštne výrazná? Možno ju má na svedomí práve rukola. Rovnako ako kel, rukola je bohatým zdrojom vzácneho vitamínu K. V 100 gramoch sa nachádza až 136 % jeho dennej odporúčanej dávky.
Má veľmi málo kalórií, preto je vhodné zaradiť ju do akejkoľvek diéty. Navyše je zdrojom kyseliny listovej, ktorá v tehotenstve pomáha správnemu vývoju plodu v maternici.
Tak ako ostatná listová zelenina z nášho zoznamu, aj surový špenát je výborným zdrojom vitamínu K a kyseliny listovej. Navyše sa v ňom nachádza vysoká dávka železa, ktoré je potrebné na správnu krvotvorbu v tele.
Dajte si však pozor a surový špenát vždy dobre umyte. Jeho listy sa ľahko stávajú nosičmi baktérie E. coli, ktorá by vám mohla spôsobiť problémy s trávením.
Na záver tu máme jeden z najznámejších koreňov sveta. Zázvor ako liek má za sebou dlhú históriu v alternatívnej a tradičnej medicíne.
Tento všestranný koreň má vysoké protizápalové účinky a môžete ním napríklad vyliečiť bolesť svalov po náročnejšom cvičení. Čerstvo nastrúhaný koreň vie uľaviť pri chronickej tráviacej poruche, chráni bunky pred vpádom vírusov, zlepšuje imunitný systém a redukuje zlý cholesterol v krvi.