FAKT HUSTÉ KEŠU !

Orechové maslá si v poslednej dobe získavajú čoraz väčšiu popularitu hlavne kvôli ich lahodnej chuti a obsiahnutým zdravým tukom. Nenasýtené mastné kyseliny ovplyvňujú našu náladu, dodávajú energiu a v neposlednom rade i regulujú váhu. Orechové maslá obsahujú množstvo dôležitých živín vrátane bielkovín, vitamínov, minerálnych látok, omega-3omega-6 esenciálnych mastných kyselín a vlákninu.

Práve kešu maslo je zdravá varianta orechového masielka s mononenasýtenými tukmi. V kešu sa vyskytuje železo, ktoré podporuje krvotvorbu, stimuluje rast u detí a termoreguláciu. Reč je o skvelo chutiacom a prirodzenom zdroji zdravých bielkovín, sacharidov a tukov vyrobených z pražených kešu orechov. Kešu orechy používané v kešu masle sú pražené pred tým než sú zomleté, aby kešu maslo malo lahodnú textúru a chuť. Hodvábna konzistencia, príjemne sladká chuť a bezkonkurenčný podiel orechov až 80%.

Pre srdce zdravé tuky v rámci kešu masla ho robia skvelou prísadou pre tých, ktorí sa snažia udržiavať vyváženú stravu. Maslo z kešu orechov je tiež ideálnym doplnkom pre aktívnych ľudí, pretože je prírodným zdrojom bielkovín a navyše je veľmi hustéé!

Benefity kešu masla:

  1. Hoci obsahujú vyšší podiel tuku, pomáhajú pri chudnutí!
  • Obsah tuku v prípade kešu orieškov je takmer 46%. Zároveň sú však bohaté aj na ostatné živiny. Obsahujú množstvo minerálnych látok a mastných kyselín, ktoré podporujú chudnutie!
  1. Chránia pred nepríjemnými bolesťami hlavy
  • Okrem toho, že kešu podporujú zdravú funkciu mozgu, zlepšujú krvný obeh a zároveň sa starajú o znižovanie krvného tlaku. V ňom obsiahnuté fytosteroly, znižujú dobu trvania bolesti hlavy.
  1. Esenciálne mastné kyseliny podporujú zdravú pokožku
  • Prítomnosť tukov v kešu udržiava pleť dostatočne hydratovanú a mastné kyseliny ju chránia pred starnutím. Kešu oriešky sú okrem tukov aj výborným zdrojom medi, ktorá plní významnú úlohu pri tvorbe pigmentu a kolagénu.
  1. Znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení
  • Pravidelná konzumácia kešu môže viesť k zníženiu rizík spojených s ochorením srdca, vysokým cholesterolom, vysokým krvným tlakom, či obezitou. Zároveň majú pozitívny vplyv na zvládanie stresu a liečenie zápalov.
  1. Už 2 porcie týždenne môžu znížiť riziko rakoviny
  • Pravidelná konzumácia kešu sa spája s nižším rizikom rakoviny, predovšetkým v tráviacom trakte (rakovina pečene, rakovina hrubého čreva). Taktiež sú výborným zdrojom antioxidantov.

  1. Sú skvelým zdrojom vitamínu K
  • Kešu obsahuje vápnik, horčík a draslík – množstvo látok pre udržanie zdravých kostí, ktoré zabraňujú kostnej demineralizácie. Vitamín K spolu s vápnikom udržiava kosti vo forme, zabezpečuje dostatočnú mineralizáciu a chráni ich pred zlomeninami a osteoporózou.
  1. Podporujú zdravú mozgovú funkciu
  • Správna funkcia mozgu je závislá od stabilných dodávok zdravých mastných kyselín z potravy. Orechy, vrátane kešu, sú jedným z prirodzených rastlinných potravín najbohatších na tuky. Vďaka tomu podporujú kongnitívne funkcie mozgu a reguláciu nálady. Ich nedostatok môže viesť k duševným poruchám, úzkosti a depresií. A po tom predsa nikto netúži! Tak prečo si ich nedopriať? ?

Nutričné hodnoty na 100g: 

  • Energia 2268kJ/541,7kcal
  • Bielkoviny 12,2g
  • Sacharidy 36,4g z toho cukry 16,1
  • Tuky 41,3g z toho nasýtené 11,7g
  • Vláknina 2,3g
  • Soľ <0,1g

Zloženie:

  • kešu z Indie (80%), BIO kokosový cukor, 100% čokoláda/kakaová hmota (kakaové maslo 53%)

Kešu maslo v kuchyni:

Zdravá pochúťka z orieškového masla je jednoduchá na prípravu, zaženie chuť na sladké a nahradí obyčajné nie tak výživné maslo zo supermarketov. Maslo z kešu orechov je v kuchyni zdravou a veľmi obľúbenou surovinou.

Prirodzená sladká chuť bez pridaných cukrov, solí a tukov je vhodná do mnohých slaných a sladkých receptov. Masielko si môžete i natrieť na akýkoľvek druh pečiva alebo vmiešať do raňajkovej kaše. V kuchyni využijete maslo z kešu aj ako prísadu do rozličných jedál pripravovaných na panvici, či do koláčov. Kešu maslo je zároveň zdravým doplnkom pri diéte a po jeho konzumácií môžete zabudnúť na akékoľvek výčitky. Tým, že skvelo zasýti, vyhnete sa nechcenému prejedaniu. ?  A preto som si pre vás pripravila tipy na chutné a rýchle dobroty s týmto revolučným masielkom. Nech sa páči.

Jablkový sendvič

Snáď najjednoduchší a veľmi chutný recept s kešu masielkom. Stačí ti jedno jablko, ktoré nakrájaš na hrubšie pásy. Na plátok jablka natrieš kešu maslo, môžeš ho posypať rôznymi semienkami, postrúhanou čokoládou (alebo podľa chuti a fantázie), prikryješ ďalším plátkom a opakuješ. Rýchla, zdravá a chutná pochúťka je na svete.

Smoothie s kešu maslom

  • 1 menší zrelý banán
  • hrsť čučoriedok
  • 2 lyžičky kešu masla
  • ½ hrnčeka mlieko
  • ½ hrnčeka bieleho jogurtu alebo cottage cheese
  • škorica podľa chuti

Do mixéra vhodíme všetky ingredience a vymiešame na hladké smoothie. Na zdravie! ?

 

 

 

Banánové lahodné muffiny s čokoládou a kešu maslom

                                                                                                   2 ks banán

  • ¼ hrnčeka medu
  • ½ hrnčeka bieleho jogurtu
  • 1 ks vajce
  • ¼ hrnčeka mlieka
  • ½ hrnčeka kešu maslo
  • ¼ hrnčeka celozrnná pšeničná múka
  • 2 kl vanilkový extrakt, 1 kl mletá škorica, 1 kl jedlá sóda, 1 kl vínny kameň, štipka soli, nasekaná čokoláda

Ako postupovať?

Rúru si predhrejte na 220° a plech na muffiny vyložte košíčkami. V miske rozpučte banány, pridajte med, jogurt a vajíčko. Vymixujte. Potom pridajte kešu maslo a vanilkový extrakt.

V inej miske zmiešajte suché suroviny – múku, škoricu, vínny kameň, sódu, soľ. Mokrú zmes postupne nalejte do suchej a vymiešajte na hladké cesto. Vmiešajte nasekanú čokoládu.

Cesto rozdeľte rovnomerne do košíčkov na muffiny, vložte do rúry a pečte 5 min. Potom teplotu znížte na 180° a pečte ďalších cca 15 min. Upečené muffiny nechajte vychladnúť. Bon appetite! ?

 

 

Barbora

Barbora

Moje meno je Barbora Gamanová. Riadim sa heslom: Meníme životy k lepšiemu. RÝCHLO - ĽAHKO - EFEKTÍVNE. Prečítaj si o mne celý príbeh!

Komentáre

    Pridať komentár

    * Nezapomeňte na povinné pole.