Celiakia

Určite ste sa už aspoň raz stretli s pojmami ako celiakia, celiatik, bezlepkové jedlo, gluten free a pod. Ale viete, čo to v skutočnosti presne znamená? Akým jedlám sa vyhýbať a ktoré naopak vyhľadávať? Čo sa môže stať, ak sa celiakia nelieči? V tomto článku nájdete všetky dôležité informácie, ktoré je dobré vedieť aj v prípade, ak celiakiu nemáte. Nikdy neviete, kedy sa vám tieto informácie možno budú hodiť.

Čo je vlastne celiakia?

Celiakia predstavuje neznášanlivosť imunitného systému voči lepkovej bielkovine – gluténu, ktorý sa nachádza v mnohých druhoch obilia ako je pšenica, raž, jačmeň, špalda či ovos. Celiatici nesmú jesť žiadne výrobky obsahujúce obilniny s lepkom. Pokiaľ dochádza k nedodržiavaniu bezlepkovej diéty, dochádza k chronickému zápalu a atrofii klkov tenkého čreva.

Sliznica tenkého čreva je vystlaná klkmi a malými výstupkami, takzvanými mikroklkmi, ktoré zväčšujú povrch, a zabezpečujú vstrebávanie živín. Osoby postihnuté celiakiou majú takmer vyhladené klky a mikroklky čreva, pričom dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva. V dôsledku toho organizmus vstrebáva menej alebo žiadne živiny, ako bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny a minerálne látky.

Čo je glutén?

Celiakia je vážna autoimunitná porucha, ktorá sa môže vyskytnúť u geneticky predisponovaných ľudí, keď požívaním gluténu dôjde k poškodeniu tenkého čreva. Glutén je všeobecný názov pre bielkoviny nachádzajúce sa v pšenici, raži, jačmeni a iné.

Glutén pomáha pokrmom udržiavať svoj tvar, pôsobí ako lepidlo, ktoré drží jedlo spoločne. Možno ho  nájsť v mnohých typoch potravín, dokonca aj v tých, v ktorých by ste ich neočakávali.

A čo liečba?

Jedinou liečbou celiakie je celoživotné dodržiavanie prísnej bezlepkovej diéty. Ľudia, ktorí žijú bezlepkovým životom, sa musia vyhýbať jedlám s gluténom.

Čomu sa teda vyhnúť?

Pokiaľ má človek celiakiu, musí sa rozlúčiť s množstvom potravín, vrátane jedál, ktoré bol naučený pravidelne konzumovať. Medzi ne patria najmä cestoviny, ovsené vločky, pečivo, sucháre, salámy, šunky, kupované sladkosti, slané krekry, čipsy, ale aj obaľovaný rezeň v strúhanke, maminu krupicovú kašu s grankom, babičkine parené buchty, domáci koláč s mrveničkou či jedlá z lístkového cesta.

V novom jedálničku pre celiatikov sa už neobjavia aj výrobky a jedlá zo pšeničnej, špaldovej, ražnej či grahamovej múky či pivo vyrábané z chmeľu.

 

A čo pridať do stravy?

Každý začiatok bezlepkovej stravy vyzerá spočiatku beznádejne, pretože sa vám môže zdať, že ste z  jedálnička vylúčili takmer všetko, čo ste doposiaľ jedávali. Skúsme to brať z tej svetlej stránky. Máme aspoň skvelú príležitosť objaviť nové potraviny a ingrediencie, z ktorých si budeme vedieť vykúzliť nie len zdravé, ale i chutné jedlá 100% vhodné pre celiatikov.

Bezlepkový jedálniček by mal obsahovať vrátane zeleniny a ovocia, aj ryby a mäso z kvalitných chovov. Odporúčam zaradiť raz týždenne aj hovädzie mäso, ktoré je bohaté na železo vhodné v boji proti anémií.

Nezabúdajme ani na mliečne či acidofilné výrobky, vďaka ktorým do tela dostaneme probiotiká na zlepšenie črevnej mikroflóry. Povolené sú zemiaky, ryža, strukoviny i orechy. Vrele odporúčam zaradiť aj potraviny ako – quinoa, sója, pohánkapšeno, červená šošovica, cícer a chia semienka. Bezlepkové koláče, zákusky či pečivo si zasa môžeme pripraviť z kukuričnej, pohánkovej, ryžovej, makovej alebo orechovej múky a pod.

K čomu môže viesť nediagnostikovaná alebo neliečená celiakia?

  • Celiakia sa môže vyvinúť v ľubovoľnom veku potom, čo ľudia začnú jesť potraviny alebo lieky, ktoré obsahujú lepok. Neliečená celiakia môže viesť k vážnym ochoreniam.
  • anémia nedostatku železa
  • skorý nástup osteoporózy
  • neplodnosť
  • neznášanlivosť laktózy
  • nedostatky vitamínov a minerálov
  • poruchy centrálneho a periférneho nervového systému
  • pankreatická nedostatočnosť
  • črevné lymfómy a iné rakoviny gastrointestinálneho traktu (zhubné nádory)
  • porucha žlčníka
  • neurologické prejavy vrátane ataxie, epileptických záchvatov, demencie, migrény
  • ďalšie autoimunitné poruchy

Nálepky pre celiatikov

V auguste 2013 vydal americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) novú “bezgluténovú“ definíciu na účely označovania potravín vhodných pre celiatikov. Každý výrobok, ktorý obsahuje menej ako 20 častí na milión ppm lepku, môže byť označený nasledujúcim štítkom:

  • bezlepkový
  • bez gluténu
  • bez lepku
  • žiadne lepok

Tí, ktorí môžu tolerovať stopy lepku, môžu konzumovať výrobky na báze obilnín, v ktorých bol odstránený glutén, ale musia vedieť, aká úroveň konzumácie gluténu je pre nich tolerantná. Tento systém označovania môže ľuďom trpiacich na celiakiu predsa len o čosi uľahčiť bezlepkový život.

Barbora

Barbora

Moje meno je Barbora Gamanová. Riadim sa heslom: Meníme životy k lepšiemu. RÝCHLO - ĽAHKO - EFEKTÍVNE. Prečítaj si o mne celý príbeh!

Komentáre

    Pridať komentár

    * Nezapomeňte na povinné pole.